Musea in Berlijn

Geplaatst op door

Voor elke museumliefhebber is er in Berlijn meer dan genoeg te beleven. Hieronder staan er een aantal beschreven.

Het Bauhaus-Archiv

is een museum over het Bauhaus. Het Bauhaus is een invloedrijke Duitse school over design, architectuur en fotografie uit Interbellum. Het gebouw werd werd gedeeltelijk gebouwd naar ontwerpen van de voormalige directeur Walter Gropius. Het museum ging open in 1979.

Berliner Unterwelten

In Berliner Unterwelten kun je rondleidingen krijgen over de ondergrondse wereld van Berlijn. Voorbeelden zijn: metro gangen, vluchtroutes en bunkers. Met een rondleiding om je op plekken waar je vanuit jezelf niet zo snel naar toe gaat in het museum. Het is heel indrukwekkend om alle bunkers te zien.

Checkpoint Charlie & het Mauermuseum

Gaan over de koude oorlog. Checkpoint Charlie was een controlepost langs de Berlijnse Muur tussen het Amerikaanse en Russische gebied. Je kunt Checkpoint Charlie dagelijks bezoeken. In het Mauermuseum kun je meer ontdekken over de koude oorlog.

Currywurst museum

Je moet echt een bezoek hebben gebracht aan het Currywurst museum. De Currywust is een onderdeel van de Berlijnse eetgewoontes. Je kunt informatie krijgen over hoe deze worst zo populair is geworden. Uiteraard is het mogelijk een stukje worst te proeven.

Het DDR museum

Is een vrij klein museum en richt zich meer op beeld dan op tekst. Er staan allemaal dingen die te associeren zijn met de tijd van de Koude Oorlog vanuit het perspectief van de Oost-Duitse regering. Ook is de trabant zeker aanwezig. Een hele huiskamer is nagebouwd in de stijl van de Oost-Duitse regering uit de tijd van de koude oorlog.

Het Joods museum

Gaat over wat de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ondergaan. Er zijn veel foto’s en videobeelden beschikbaar en de tentoonstelling is indrukwekkend.

Station Nordbanhof

In het station Nordbanhof is een tentoonstelling over spookstations. In de tijd van de koude oorlog reden de metrolijnen U6, U8 en de S-Bahnlijn S2. Deze waren een onderdeel van het West-Berlijnse openbaar vervoer onder het centrum van Oost-Berlijn door en passeerden de stations zonder te stoppen. De toegang tot deze stations was afgesloten en werden streng bewaakt ter preventie van het vluchten van bewoners van Oost-Berlijn naar het Westen via deze weg.

Het Tränenpalast

Het Tränenpalast was een checkpoint tussen West- en Oost-Berlijn vlakbij het station Friedrichstraße. In de voormalige grenspost is een tentoonstelling over deze speciale plek.

Geef een reactie