Slot Charlottenburg

Geplaatst op door

berlijn3Charlottenburg wordt in het Duits Schloss Charlottenburg genoemd. Het is het grootste paleis van in Berlijn en staat in het de wijk Charlottenburg. Dit paleis komt uit de tijd van de Pruisische vorsten en tussen 1695 en 1699. Johnn Arnold Niering kreeg de bouwopdracht van Sophie Charlotte, de dochter van Ernst August van Brunswijk-Lüneburg en de echtgenote van keurvorst Frederik III. Frederik III liet zich later kronen tot koning Frederik I van Pruisen.

Al in 1701 werd het slot uitgebreid door Eosander von Göthe. Het slot was eigenlijk het zomerhuis van Sophie Charlotte. Dit slot heette eerst Lietzenburg en werd na haar dood in 1705 ter ere van haar omgedoopt tot Charlottenburg. Van 1707 tot 1712 werd het verder verbouwd met Orangerie en de kenmerkende koepel. Tussen 1740 en 1747 woonde Fredrik de Grote in het kasteel. In die tijd bouwde Georg Wenzeslaus von Kobelsdorff. In 1747 vond Frederik echter een nieuw onderkomen en verhuisde hij naar het slot Sanssouci in Postdam.

Het slot Charlottenburg heeft de Tweede Wereld oorlog helaas niet overleefd. In deze oorlog is het paleis bijna helemaal vernietigd. Dit heeft als gevolg dat er maar weinig van de originele meubels over zijn. In de porselein kamer moest men het porselein en het Delfst blauw vervangen.

Het grote park dat bij het slot hoort, is opnieuw gebouwd. Dit gebeurde met behulp van tekeningen uit de begintijd van het slot naar het voorbeeld van Versailles. De tuin is ook eens een Engelse tuin geweest, toen dat mode was.

Van 2004 tot 2006 werd het Slot Bellevue verbouwd. In die jaren gebruikte Bondspresident het slot. De bondspresident had er een werkkamer en ontving zijn gasten in het paleis. In 2004 werd de Britse koning in dit paleis ontvangen.

Als je het Slot Charlottenburg wilt bezoeken, moet je met de metro naar Richard-Wagner-Platz. Vanaf het metrostation is het 11 minuten lopen.

Het paleis is het hele jaar alleen op maandag gesloten. De openingstijden zijn in april tot en met oktober van 10:00 tot 18:00 uur. In november tot en met maart sluit het paleis een uur eerder.

Geef een reactie