De Potsdamer Platz is een heel bekend plein in het centrum van Berlijn. Ook is het een belangrijk knooppunt voor het verkeer. Het plein heeft zijn naam te danken aan het de stad Postdam.
In 1838 werd net buiten de oude Berlijnse stadsmuren bij de Potsdamer Tor een station gebouwd voor de eerste spoorlijn in Pruisen. Deze spoorlijn ging van Berlijn naar Postdam. Voor de Tweede Wereldoorlog was het plein levendig, maar na de oorlog was de beschouwing voor een groot deel verwoest.
Doordat een groot deel van het plein in het plein in Oost-Berlijn lag, werd het plein niet opnieuw gebouwd. In 1961 werd de Berlijnse muur dwars over het plein gebouwd. Wat er van het plein over was, werd door de regering van Oost-Duitsland vernield. Ter hoogte van de Potsdamer Platz was de afstand tussen de binnenmuur en buitenmuur het grootst. Opvallend is dat tot 1989 net ten noorden van de Potsdamer Platz een stuk grondgebied van Oost-Berlijn ten westen van de Berlijnse Muur lag. Dit was de Lenné-Dreieck. Dit was een driehoekig stuk land tussen de Elberstraße, de Lennéstraße en de Belaauvestraße en hoorde bij Oost-Berlijn, maar was van het oosten afgesloten van de Muur. De Muur volgde de kortste route tussen de Potsdamer Platz naar de Bradenburger Tor via de Eberstraße.
Na de val van de Berlijnse Muur ontstond de grootste bouwput van Europ. In 1990 gaf er op de toen nog zanderige vlakte Roger Walters een rockconcert. Dit concert heette The Wall.
Er werden daarna veel nieuwe gebouwen neergezet op de lege vlakte die was ontstaan.
Voorbeelden zijn: het Daimer Crysler Quartaire, het Sony-Center en het Beisheim-Center. De BahnTower hoort ook zeker bij deze voorbeelden, hierin is het hoofdkantoor van Deutshe Bahn, een spoorwegmaatschappij, gevestigd.
Het plein staat tegenwoordig bekend om de theaters, filmhuizen en bioscopen. Er zijn onder andere twee IMAX-bioscopen gevestigd met het grootste bioscoopscherm van Duitsland. Hier kun je 3D-films bekijken. Waar de Berlijnse Muur stond, is op sommige plaatsten met stenen in het wegdek aangegeven.