Gendarmenmarkt

Geplaatst op door

De Gendarmenmarkt is één van de bekendste pleinen in Berlijn en bevindt zich in het gebied dat Mitte heet. Een kenmerk van het plein is dat er aan zowel de linker- als de rechterkant een kerk staat. Deze twee kerken lijken precies op elkaar.

Aan het einde van de zeventiende eeuw ontstond het plein als marktplein van het nieuwe Friedrichstadt. Het plein is vernoemd naar het Regiment Gens d’Armers dat hier zijn kazerne had. Vanaf 1950 had het plein de naam Platz der Akademie. Nadat Berlijn weer één stad was geworden, kreeg het plein zijn oorspronkelijke naam terug.

Midden op het plein voor in de ingang van het concertgebouw staat het standbeeld van de dichter Friedrich Shiller. Dit standbeeld is gebouwd in 1869. Helaas werd het in de jaren ’30 van de vorige verwoest door de nazi’s. In 1988 is het standbeeld er weer neergezet.

Het Konzerthaus Berlin werd tussen 1818 en 1821 door Karl Friedrich Schinkel gebouwd. Het gebouw heette toen Könglisches Schausplielhaus. Het is één van van de succesvolste gebouwen van deze architect. De bouwstijl is classicistisch. Het gebouw weerd opgehelder rond de ruzies van het Nationael Theater. Dit theater werd in 1945 beschadigd door bommen. De uiteindelijke renovatie vond plaats tussen 1979 en 1984. Er zijn nu vier zalen: een grote concertzaal, een kleine concertzaal, een muziekclub en een ruimte voor orkestrepetities. De grote concertzaal wordt gebruikt voor symfonische muziek.

De twee kerken aan het plein zien er in eerste instantie hetzelfde uit maar hebben een ader doel. De Französischer Dom is gebouwd tussen 1700 en 1705. Het was gebouwd voor de hugenoten die uit Frankrijk waren gevlucht. Hugenoten is de naam die in Frankrijk in de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw werd gegeven aan protestanten. De Deusters Dom is in 1708 gebouwd voor de protestanten.

Geef een reactie