Checkpoint Charlie

Geplaatst op door

berlijn19Checkpoint Charlie was tijdens de verdeling van Berlijn een post op de grens van het Russische en Amerikaanse Berlijn.

Na de Tweede Wereldoorlog brak een periode aan waarin Duitsland en Berlijn in vier delen was verdeeld. De volgende landen hadden een deel: Amerika, Groot-Brittanië, Frankrijk en de Sovjet-Unie. Het deel van de Sovjet-Unie werd Oost-Duitsland en de delen van de overige landen werden West-Duitsland. Tijdens de periode van afscheiding van deze delen van Duitsland werd door de Russen de Berlijnse Muur gebouwd.

Als men over de weg van West- naar Oost-Berlijn wilde reiszen, moest men eerst via de Transit-Autobahnen naar West-Berlijn om vervolgens naar Oost-Berlijn te reizen. Dit was de enige verbinding waar auto’s gebruik van konden maken.Checkpoint Charlie was de derde post die men onderweg passeerde.

Check-Point Charlie was de enige post waar iedereen behalve de bewoners van West-Duitsland en burgers van Frankrijk, Amerika en Groot-Brittanië via de weg naar Oost-Berlijn konden reizen. Als men het openbaar vervoer reisde, was dat alleen mogelijk vanaf het Bahnhof Friedrichstraße.

Tijdens de Koude Oorlog werd de post het symbool voor de scheiding van Duitsland en vrijheid.

Door de grimmige sfeer tussen het Oosten en Westen, stonden  de Russische en Amerikaanse tanks met alles wat nodig is voor het schieten met vuurwapens tegen over elkaar. Uiteindelijk gebeurde er helemaal niks.

Checkpoint Charlie werd na val van de Berlijnse Muur in 1989 opgeheven. Het checkpoint werd met een stenen schaduw in het asfalt aangegeven. Het checkpoint werd in op 22 juni 1990 op een effectieve manier kapotgemaakt. In 2000 werd het checkpoint helemaal opnieuw gebouwd op dezelfde plek.

Bij toeristen is het Museum Haus am Checkpoint Charlie bekend. Dit museum heeft beelden en voorwerpen die het verhaal vertellen over de mislukte vluchtpogingen van Oost naar West. Het museum heeft ook expositie over het geweldloze verzet.

Geef een reactie