Berliner Dom

Geplaatst op door

De Berliner Dom is een barokke kathedraal tussen 1894 en 19065. . De opdracht voor het bouwen van deze kathedraal kwam van Wilhem II. De kerk ligt op de een eind in de Spree. Eerder was het gebouw bescheiden. later was het een koninklijke kerk voor de familie Hozenzollem. De kerk werd tussen 1745 en 1747 vervangen door een kathedraal. Deze werd gebouwd tussen naar een barok ontwerp van Johann Boumann. In de periode tussen 1816 en 1822 werd de kathedraal omgebouwd tot een classicistische kerk. Deze kerk was ontworpen door de Berlijnse architect Karl Friedlicht Schinkel.

In 1895 naam Wilhem II het besluit de kathedraal te slopen en te vervangen door de huidige kathedraal. Deze kathedraal was veel groter dan de eerdere kerken. Deze kerk had als functie het bieden van tegengewicht voor de katholieke St. Pietersbasiliek in Rome.

Het gebouw werd in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. Hierdoor werd het interieur zeer ernstig beschadigd. Er kwam een tijdelijk dat de resten van het interieur beschermde. In 1975 gaf de Oost-Berlijn regering de opdracht het interieur te renoveren. In 1984 werd begonnen aan de renovatie. Uiteindelijk opende men de deuren van de kerk weer in 1993. Drie jaar later wijdde men de kerk opnieuw in. Tijdens de renovatie werd het oorspronkelijke ontwerp eenvoudiger gemaakt. Zo werd het Hohenzollem mausoleum aan de noordelijke kant van de kerk niet opnieuw opgebouwd.

De kerk bezit een aantal interessante bezienswaardigheden. Willem Sauer heeft het prachtige orgel dat tot deze bezienswaardigheden behoort, gebouwd. Er liggen ook een aantal mensen van de Hohemzollem familie begraven. Friedrich I en zijn vrouw zijn daar twee van. Ze liggen in sarcofagen die met prachtige sculpturen zijn versierd. De oudste tombe uit 1850. is van keurvorst Johann Cicero. Hij was een keurvorst van Brandenburg. Het hoofdaltaar uit de vorige kathedraal is ook uit 1850. De gerenoveerde ramen die uit 1905 komen en zijn ontwerpen door Anton von Werner. Op deze ramen is de geboorte van Christus geschilderd.