Berlijnse Muur

Geplaatst op door

berlijn21De Berlijnse muur zorgde voor de meest onnatuurlijke scheiding van een land, ruim 30 jaar lang vormde deze grauwe muur de fysieke grens tussen het communistische oosten en het rijke en kapitalistische westen.

25 jaar geleden om precies te zijn op 9 november 2014 bestormde zowel Oost als West Duitsers de muur, de betonnen kolos die levens uit elkaar scheurde en als een vestingwal twee wereld delen van elkaar scheidde.

Nu ruim 25 jaar later is van deze muur nog weinig over, het overgrootte deel is gesloopt, maar indirect is de muur nog steeds zichtbaar en vormt het een belangrijke bezienswaardigheid in de stad Berlijn.  Op de plek waar ooit de lelijkste grenslijn ter wereld liep zie je nu een lijn van klinkers, om toch te blijven stilstaan bij wat er toen is gebeurt.

De Berlijnse muur als Kunstobject

De East side Gallery, aan de Mühlenstraße beschikt nog over 1.200 meter Berlijnse muur, deze is bijzonder mooi beschilderd door artiesten en kunstenaars vanuit de hele wereld. Een bezienswaardigheid op zich zelf.

Als gedenkteken dat op 9 november 1989 de muur viel staat op de Bernauer Straße ook nog een stuk muur, inclusief de gaten die er door de betogers in zijn gehakt en geslagen in die bewuste nacht van 9 op 10 november. Dit stukje muur wordt ook wel de Gedenkstätte Berliner Mauer genoemd.  In het nabijgelegen museum en informatie centrum wordt met behulp van foto’s, video’s en documenten een overzicht gegeven van  hoe het”toen”  was.

Checkpoint Charlie

De controlepost en grensovergang op de grens van de Amerikaanse en Russische sector, bij een doorgang in de Berlijnse muur in de Friedrichstraße.  De enige die met openbaar vervoer bereikbaar was in Berlijn. Deze overgang  dankt zijn naam aan één van de drie controle punten, namelijk Alpha. Bravo en Charlie, waarvan Charlie de grensovergang aan de westelijke zijde was. Checkpoint Charlie vormde vaak de coulissen voor spectaculaire vluchtpogingen welke vaak een tragisch einde kenden.  Nu vormt de plek een museum waarbij de voorwerpen, foto’s en video’s een beeld vormen van de vele vluchtpogingen en is er een permanente expositie over geweldloos verzet, denk hierbij bijvoorbeeld aan Mahatma Gandhi.

Geef een reactie